KILANG RARE EARTH DI SELANGOR..???

 

Rupanya terdapat sebuah kilang Rare Earth di Shah Alam. Kilang ini adalah kilang milik Jepun. Kenapa puak-puak DAPigs ni tak nak buat demo dekat Kilang ni ? Takut kena penggal kepala ke ? Tiba-tiba aku teringat kisah-kisah zaman sebelum kemerdekaan ketika Tanah Melayu dijajah Jepun.

 

 

Diatas ini maklumat tentang Kilang Shin-Etsu. Dan aku lampirkan sekali semua maklumat penting yang perlu korang tahu tentang Kilang Shin-Etsu ini.

 

 

Jadi, kenapa tidak berdemo Hijau Hijau sahaja disini ? Ada double standard pula ?

Jika pihak pembangkang Malaysia yang sudah menjadi mutasi Pembangang kenapa tidak diberitahu tentang kilang ini.

Apa sekalipun, kalau diorang buat juga demo kat kilang ni, memang diorang ni bodoh dan bahalol. Aku pun tak taulah apsal la puak-puak ni bahalol sangat. Industri dan ekonomi Malaysia pun nak disabotaj. Kalau tak suka duduk Malaysia, blah je la dari Malaysia. Pi duduk kat hutan yang tak de kilang kimia.

Semua kilang-kilang kimia di Malaysia ini, menghasilkan radiasi. Termasuk lah kilang-kilang Ah Beng di Penang. Kenapa tak tutup je kilang di Penang tu ?

Hasil dari Rare Earth ini, aku jamin semua Ah Beng, Ah Seng, Kak Pah, Tok Ali, Raju, Sivaji (semua bukan nama sebenar) tentu punya gadget yang terdapat komponen rare earth ini. Aku jamin kat rumah diorang ni semua pakai lampu flourescent. Tak kan lah puak bahalol Hijau ni dok atas rumah ran (rumah atas pokok) di hutan belantara. Betul tak ?

Betul ke puak-puak lahanat ni takut giler pada radiasi ni ? Kalau macam tu, aku cadangkan sangat-sangat diorang duduk kat rumah ran ! Buang semua gadget yang ada. Tapi apa yang aku nampak kat himpunan Hijau bodoh tu, masing-masing berposing sakan ambil gambar siap update dalam facebook lagi. Diorang pakai apa tu ye ? Pakai kayu pokok ke ?

Aku nak bawa satu isu untuk korang ni berfikir apa sebenarnya yang mereka ini rancang untuk buat sempena kempen bahalol mereka Anti-Lynas ni. Ini semua agenda ekonomi dan politik semata-mata.

Kenapa aku kata faktor ekonomi ? Ini adalah supaya harga hartanah di Kuantan, Balok ,Gebeng dan sekitarnya akan jatuh merudum.

Kenapa mereka nak jatuhkan nilai hartanah disana ? Mudah je, bila harga dan nilai hartanah jatuh, masa itu pelabur-pelabur yang banyak duit akan membeli seberapa banyak hartanah dikawasan tersebut, dalam masa yang sama juga Lynas tetap akan beroperasi dan apabila isu ni dah senyap dan harga hartanah kembali pulih mereka yang melabur akan menjual kembali untuk mendptkan untung berganda.

Inilah sebab dan punca kenapa mereka pada masa ini beria-ia nak kempen untuk anti Lynas. Mereka semua tahu Lynas ni selamat dan tak de isu keselamatan dan kesihatan langsung. Mereka juga arif bahawa Lynas tetap akan beroperasi dan berjalan seperti dirancang. Mereka tahu, bukannya tidak tahu fakta sebenar tetapi kerana faktor yang aku sebut tadi tu mereka TERPAKSA selewengkan fakta sebenar.

Persoalan yang perlu difikirkan, siapakah pelabur-pelabur yang banyak duit itu ???

Selain itu, tahu tak korang semua siapakah pendominasi industri rare earth ini ? 95% pendominasi industri Rare Earth ini adalah negara China manakala baki 5% adalah negara-negara lain termasuk lah Malaysia. Dengan adanya kilang Lynas di Gebeng, Malaysia akan dapat menjadi penyumbang komponen rare earth dunia hampir 30% kepada seluruh dunia.

Ini menggugat monopoli industri rare earth negara China. Nampaknya, puak-puak DAPigs ni patut dihantar pulang ke Tanah Besar China la macam ni kan ???

Kalau masih ada yang tak tahu, Kilang Lynas digebeng adalah antara medium bagi meningkatkan taraf hidup rakyat Malaysia terutama kaum Melayu.

Mungkinkah puak kafirun laknatullah ni terlalu takut sekiranya Dato’ Mashal Ahmad berada antara 10 terkaya di Malaysia pada tahun-tahun akan datang ??? Sedangkan Gardenia pun diorang boleh hasut untuk kaum diorang untuk boikot. Jadi, fikir-fikirlah sebaiknya !

Jangan jadi BARUA komunis !!!

tq KGC

 

One thought on “KILANG RARE EARTH DI SELANGOR..???

  1. Thanks for the info, I have posted my question in the Lynas Malaysia page, I think it will be beneficial for me and hopefully everyone to ask the question here again.

    Question:
    it appears you are referring to Shin-Etsu, a manufacturer of “Rare earth” magnets. I believe the company would use refined rare earth, which is not radioactive. Otherwise, our brains would have been fried by iPod after all these years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s