SEMUA KETUA BAHAGIAN UMNO DI PERAK BERIKRAR TIDAK AKAN SABOTAJ PARTI

zambry-pcx513

Semua  Ketua UMNO bahagian di Negeri Perak  berikrar di hadapan Presiden UMNO Dato’ Seri Najib Razak untuk menyokong calon-calon yang diputuskan Barisan Nasional dalam PRU ke13 kelak.

Menteri Besar Perak Dato’Seri Dr.Zambry Abd Kadir berkata semua 24 orang pemimpin penting di negeri ini juga melakukan hal yang sama kepadanya selaku Pengerusi UMNO dan BN negeri.

Dengan demikian beliau yang juga ADUN Pangkor yakin peluang Barisan Nasional negeri untuk memperbaiki prestasi serta merampas semula sebahagian besar kerusi-kerusi dari pembangkang bakal menjadi kenyataan.

Dr.Zambry tidak menyebut tarikh pertemuan  ketua-ketua bahagian di Perak dengan Najib namun yakin ikrar mereka bakal mencorakkan perjuangan memperkasakan UMNO dan BN di negeri ini.

Masa PRU ke12, BN Perak tewas buat pertama kali kepada Pakatan Rakyat namun setelah 11 bulan, kuasayang pernah dimiliki berpindah semula ke pangkuan BN.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan mesyuarat UMNO bahagian Gopeng di Dewan JubliPerak, Politeknik Ungku Omar,Ipoh pagi Isnin.

Walaupun teruja dengan sikap positif Ketua-ketua bahagian, Dr.Zambry mengingatkan bahawa tindakan disiplin tetap dikenakan jika terdapat mereka yang tidak dicalonkan mensabotaj parti.

zambry-gopeng1xx

“Kita tak boleh terima ada dikalangan kita cuba nak mensabotaj parti semata-mata kerana ada agenda peribadi”katanya.

Dalam PRU ke12, salah satu sebab BN Perak tewas kepada Pakatan Rakyat ialah tindakan beberapa pemimpin peringkat bahagian melawan arus dengan menentang arahan pucuk pimpinan.

Setengah dari mereka sanggup menutup bilik gerakan kerana mereka tidak dicalonkan mempertahankan kawasan yang pernah mereka wakili.

Setengah pemimpin yang tidak berpuas hati dengan calon yang dipayung terjunkan juga bersikap “gunting dalam lipatan”.

Menurutnya mereka bukan saja memberi jaminan dan ikrar itu dihadapan Perdana Menteri bahkan turut berbuat demikian di hadapannya.

Katanya mereka berbuat demikian kerana faham parti sedang menghadapi saat-saat penting menghadapi pembangkang justeru “keutamaan kepada kemenangan parti adalah sangat penting.”

Katanya dengan demikian soal sabotaj dalam parti tidak akan timbul lagi tetapi jika ada makasudah pastinya parti akan mengambil tindakan.

gopengxx

Beliau berpuashati melihat  semangat perpaduan  dikalangan pemimpin dan ahli bawahan seperti dalam  Bahagian Gopeng.Mereka meletakkan keutamaan kepada kemenangan BN.

Jika ini diterjemahkan, beliau yakin BN akan merampas kembali  kerusi Parlimen Gopeng serta DUN  Teja dan Simpang Pulai yang dimenangi pembangkang dalam pilihanraya yang lalu.

Sementara itu Ketua UMNO Bahagian Tapah Dato’ Samsudin Abu Hassan yang mewakili Perhubungan UMNO Negeri menyifatkan jaminan dari ketua-ketua  UMNO Bahagian ini jelas membuktikan mereka mengutamakan kepentingan parti daripada kepentingan lain.

Berucap di majlis yang sama beliau berkata“Selaku ketua bahagian , kita kena terima dengan hati yang terbuka siapa sahaja yang dicalonkan walaupun bukan daripada ketua bahagian kerana yang paling utama memastikan kelangsungan kuasa pentadbiran BN.”

Ketua UMNO Bahagian Gopeng, Datuk Hamzah Kassim berpendapat komitmen dan janji yang diberikan oleh ketua-ketua bahagian ini kepada Dr Zambry selaku Pengerusi UMNO negeri dan kepada Perdana Menteri  membuktikan mereka mahu BN terus kekal memerintah negeri Perak.-17/9/2012 –  OLEH YUSOF HARUN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s