AHLI MPK FAIL SAMAN FITNAH BEKAS ANGGOTA DAP

Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Lee Kee Hiong. Filepic: Free Malaysia TodayAhli Majlis Perbandaran Kajang, Lee Kee Hiong. Filepic: Free Malaysia Today

 

KUALA LUMPUR  : Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPK), Lee Kee Hiong hari ini memfailkan saman fitnah terhadap bekas anggota DAP dan Sin Chew Media Corporation Berhad kerana mencetak dan menyiarkan perkataan berunsur fitnah terhadapnya, tahun lepas.

Lee, 46, yang memfailkan saman itu menerusi peguamnya, Lim Lip Eng dan Eric Tan dari Tetuan Stella, Lim & Co. di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, menamakan Yap Kon Min, 65, dan Sin Chew Media Corporation sebagai defendan.

Lee, yang juga ahli jawatankuasa DAP Selangor, dalam pernyataan tuntutannya mendakwa kedua-dua defendan berniat jahat dan secara salah mencetak dan menyiarkan perkataan berunsur fitnah terhadapnya dalam akhbar harian Sin Chew Daily pada 4 Ogos, tahun lepas.

Lee mendakwa perkataan-perkataan itu membawa maksud bahawa beliau adalah seorang penjenayah yang mengakibatkan kematian Teoh Beng Hock, menyeleweng wang Kerajaan Negeri Selangor, terlibat dalam aktiviti rasuah dan menyalahguna kuasa sebagai penjawat awam.

Oleh itu, Lee menuntut satu injunksi bagi menghalang kedua-dua defendan menerbitkan kenyataan atau perkataan berunsur fitnah terhadapnya, ganti rugi am teruk dan teladan, permohonan maaf secara bertulis oleh defendan untuk diterbitkan dalam semua akhbar, faedah, kos dan lain-lain perintah selanjutnya yang dianggap sesuai oleh mahkamah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s