SYILING EMAS UNTUK FILEM

 

Auckland  : New Zealand akan mengeluarkan wang syiling peringatan ‘The Hobbit’ bernilai ribuan dolar menjelang tayangan perdana epik terkini arahan Peter Jackson bulan depan hasil nukilan buku penulis terkenal, Tolkien.

Wang syiling itu memaparkan karektor seperti Bilbo Baggins dan Gandalf diumumkan sah untuk digunakan di sini, lapor akhbar New Zealand Post.

Wang syiling paling mahal adalah daripada satu auns emas tulen (28.3 gram) akan dijual pada harga NZ$3,695 (RM9,297) tetapi mempunyai nilai muka hanya sebanyak NZ$10 (RM25.16) manakala wang syiling paling murah adalah NZ$1 (RM2.51) akan dijual pada harga NZ$29.90 (RM75.22).

Wang syiling itu akan mulai dijual pada 1 November depan dan New Zealand Post menjangkakan ia akan menarik minat penyertaan antarabangsa menjelang tayangan perdana pertama dari tiga filem ‘The Hobbit’ di Wellington pada 28 November.

Tiga filem

Jackson yang bertanggungjawab mengadaptasi trilogi Tolkein, ‘The Lord of the Rings’ hingga menang anugerah Oscar, mengumumkan awal tahun ini bahawa beliau akan membuat tiga filem berasaskan buku ‘The Hobbit’ dan bukan dua daripada yang dicadangkan awalnya.

Martin watak utama

Pelakon Britain, Martin Freeman yang dikenali menerusi drama ‘The Office” memegang watak utama Bilbo Baggins yang berusaha untuk mendapatkan semula ‘Dwarf Kingdom of Erebor’ dari naga Smaug yang menakutkan. – Agensi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s