BANTERAS PENIPUAN UMRAH : KPDNKK BERGABUNG DENGAN KEMENTERIAN PELANCONGAN

PicsArt_1399729562332Kementerian Pelancongan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan disaran menjadi badan pengawal selia untuk membanteras kegiatan penipuan pakej umrah yang semakin berleluasa.

Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH) Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata dua kementerian itu perlu berbincang untuk mencari penyelesaian kepada masalah itu termasuk dengan menyenarai hitam agensi berkaitan.

“Sudah sampai masanya titik noktah masalah ini dilakukan kerana Tabung Haji tidak punyai hak kuasa untuk senarai hitam ejen-ejen yang langgar undang-undang.

“Saya harap dua kementerian ini dapat menggembleng tenaga mengatasinya sebab hanya mereka yang boleh menyenarai hitam ejen yang menipu dan menganiaya rakyat tidak berdosa,” katanya.

Beliau ditemui selepas dianugerahkan darjah kebesaran Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’ sempena memuliakan sambutan 40 tahun pemerintahan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah di Istana Abu Bakar di sini.

Abdul Azeez juga menyarankan Kementerian Pelancongan menghantar pegawainya membuat tinjauan di Makkah, Madinah dan Jeddah untuk mendapatkan maklumat harga hotel, penerbangan dan logistik untuk memudahkan mereka menyenarai hitam ejen pelancongan yang memperdaya orang ramai.

Beliau berkata TH bersedia membantu dua kementerian itu mengedalikan talian bebas tol untuk membolehkan mangsa membuat aduan.

Sambil meminta Kementerian Pelancongan memantau agensi pelancongan yang ‘tumbuh bak cendawan’, beliau berkata pakej umrah dilaksanakan oleh agensi pelancongan lain kerana TH tidak mampu menguruskannya sendirian setelah memberi tumpuan kepada pengurusan haji yang melibatkan kira-kira 28,000 jemaah.

Abdul Azeez turut mengingatkan umat Islam supaya tidak mudah tertipu dengan tawaran mengerjakan umrah dengan harga antara RM3,000 hingga RM4,000 sebaliknya mendapatkan pandangan dan nasihat percuma di mana-mana cawangan TH tawaran pakej umrah.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Baling berkata mereka juga boleh menyemak senarai agensi pelancongan yang bertauliah dan berdaftar dengan Tabung Haji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s