MANSUH ATAU KEKAL AKTA HASUTAN DAN PERKENAL AKTA KEHARMONIAN AKAN DIBUAT PENUH HEMAH

Keputusan sama ada hendak mengekalkan Akta Hasutan 1948 atau memperkenalkan Akta Keharmonian Nasional akan dibuat dengan penuh berhemah, terbuka tetapi dalam keadaan terkawal supaya negara terus harmoni, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata kerajaan tidak akan melakukan sesuatu langkah atau tindakan yang boleh menyebabkan suasana tidak tenteram dalam negara.

“Percayalah proses itu akan dilakukan penuh berhemah, dengan cara terbuka tetapi dalam keadaan terkawal mudah-mudahan kesudahannya nanti negara lebih harmoni, kukuh, stabil dan berjaya,” katanya pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini Isnin.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, menteri-menteri di JPM dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Najib menegaskan langkah itu akan dilakukan secara rasional kerana untuk mengubah atau memperkenalkan sesuatu akta ia mestilah lebih baik daripada akta sedia ada.

“Dalam hal itu kita akan melakukan rundingan dengan semua ‘stake holder’ (pihak berkepentingan), tentu sekali yang dilihat bersuara dalam hal ini ialah kumpulan yang mewakili orang Melayu,” katanya.

Najib berkata beliau faham mengapa komuniti Melayu menyuarakan pandangan berkaitan Akta Hasutan kerana terdapat isu yang paling dekat dengan mereka iaitu berkaitan Islam, raja-raja Melayu dan peruntukan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Bernama

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s